Lukáše okénko č. 7 - Jednou dole a podruhý zas nahoře

16.11.2009 21:52

            Sobota! Celý kraj se choulí do sychravého počasí. A Sršni vyrážejí za dalším ligovým mačem. Čeká nás další obtížný soupeř – Slovan Karlovy Vary. Cesta vede přes bílou tmu. Mlha, že by se dala krájet. Přinese body či spíš zklamání? Bilanci na kuželnách Karlovarského kraje máme vyrovnanou 1:1. Přikloníme misku vah na svou stranu?

            Nebudu Vás dlouho napínat. Začátek opět po týdnu obstaral Perňajs s Mírou. Perňajs se střetl s Frantou Průšou. Ten měl před utkání spíše sestupnou formu. Perňajs byl tedy mírným favoritem. Průša ale rozjel za 100 do plných a Perňajsovi mírně utekl. Ten se ale, jak jeho zvykem příliš nezalekl. V dorážce zabral a dráhu vyhrál. Na druhé vyhrál i plné. Po půlce 2:0 + 26. Chtělo by se říci pohodička. Ale chyba lávky. Průša po změně drah ještě přidal a tentokráte i do dorážky. Na čtyřce dorovnal ztrátu a na těžké trojce vyrovnanou hrou průběh definitivně otočil. Perňajsových 562 je skvělým výsledkem, ale v porovnání s 574 je to málo.

            Mírovi se do cesty postavil Tomáš Beck. Míra měl souboj po celou dobu pod kontrolu. Po první vyhrané dráze sice druhou ztratil, ale na třetí přidal 148 a nebylo co řešit. 533 bylo dobrým počinem a stačilo na výhru o 16 kuželek. Po dvou hráčích vyrovnaných 1:1 (+4).

            Zlom měl přijít s druhou dvojicí. Do hry se vydali Lukáš se Šurdou. Lukáš minule dobrou šedesátkou dal vzpomenout na dávnou formu a na karlovarské kuželně myslel na dobrý výkon. Sebrat body ze chřtánu mu měl Míra Handšuh. A hned od začátku k tomu nasadil. První dráhu pro sebe získal relativně v pohodě i díky lepší dorážce. Na druhé dráze ale Lukáš zabral a dostal se do vedení, které držel po většinu dráhy. Velcí hráči ale rozhodují jedním, dvěma hody. A to právě udělal Handšuh. Dvěma devítkami otočil průběh dráhy a o jednu kuželku vyhrál. Tím v podstatě rozhodl o své výhře. Domácím totiž trojka se čtyřkou sedí ještě daleko lépe než dráhy 1 a 2 (o tom se přesvědčil i Perňajs). Handšuh tedy i díky výbroné plné přidal dalších 285. Lukáš na to nenašel odpověď a v porpadlišti dějin skončil po porhře 4:0. 517 je na karlovarskou kuželnu málo…

            Vedle hrál Šurda s Jirkou Hojsákem. Do tohoto zápasu vstupoval Šurda s výbornou fazónou a skvělým průměrem. Varské čtyřce to ale bylo úplně jedno. Šurdovi nedarovala vůbec nic a po dráze 98 ho donutila střídat. Koldyš tak přišel jako spasitel. Ač jen jako náhradník…na těžké trojce uhrál hned plichtu. Třetí dráhu pro sebe urval 139:134 a před poslední třicítkou držel naději na bodík. I Hojsák musel tušit, že se schyluje k dramatu. Rozhodnout mohl každý hod. Oba se prali jak lvi. 86:87 do plných. Koldyš dře, ale dorážka mu úplně nesedne. Hojsák toho využil. 54 stačí na výhru a bod. Škoda! 490:521 tak nevypadá, ale rozhodovalo se až posledními hody.

            1:3 – 71. Situace není dobrá. Nastupuje Martin se Semišem. Martina čeká souboj s domácím ranařem Vaškem Hlaváčem. Řeknu Vám, že bych se mu nechtěl dostat do spárů. A ani koule to s ním neměly jednoduché. No, takže Hlaváč začal jak jinak než zostra. Martin se rozjížděl trochu volněji a hned prohrával o dvacet po první dráze. Druhou pak po fantastickém boji v závěru dorážky uhrál 150:148. Ale Hlaváč točil za rovných 300! Třetí dráha a oba trochu polevují. Hlaváč si vytváří mírný náskok v plných a s vypětím všech sil ho drží i v dorážce. A nakonec ho i udržel. Poslední třicítce ještě přinesla Martinovo vzepětí. Lepší plnou stahuje soupeře a bojuje jako lev o bod. Hlaváč ale hraje v poklidu, a tak šťastnou dorážkou i poslední dráhu získává pro sebe. 552:576, toť celková čísla souboje. Byla to hodnotná podívaná.

            Vedle ale bylo ještě něco mnohem lepšího. Semiš totiž hrál s Pavlem Stašou. Staša nezačal dobře. Semiš toho briskně využil a získal v prvních plných náskok (92:79). Dorážka ale probíhala v obráceném gardu, když se pro změnu nedařilo Semišovi. Staša zahrál 62, a tak ještě o třináct kuželek vyhrál. Druhá dráha, druhé plné a druhý výhra Semiše. A čekalo se, jestli se historie bude opakovat. A neopakovala! Bohušovický Colina nepřipustil druhou dorážkovou blamáž a dráhu pro sebe urval. Na třetí dráze Staša zabral do plných, ale Semiš si ho pohlídal a dorážkou opět rozhodl. Po devadesáti hodech už na ukazateli svítilo 425. A opět se šuškalo, čeho je ještě Semiš schopen. A přišlo 105 do plných. V začátku dorážky ještě žila naděje na šestistovku, ale nakonec z toho bylo 583. Chudák soupeř, i když nadprůměrných 546, prostě dnes neměl nárok.

            Bohužel tento vydařený závěr byl jen jakousi kosmetickou úpravou. Ztratili jsme druhé venkovní utkání po sobě. Bohužel to opět nevyšlo středu. Porážka 6:2 3295:3237 definitvně vymazala náš náskok na Šabinu, ale první zůstáváme. Nic se tedy neděje! Ale je třeba zase zabrat!

            Dnes ještě připojuji nedělní zápas! V neděli totiž Sršáni vyrazili do Spořic k prvnímu pohárovému utkání po letech. Pohár se hraje jen ve čtyřech lidech, takže šanci mají i týmy z nižších soutěží, které navíc mohou využít své mnohdy těžké kuželny. To je případ i našeho soupeře – překvapení předloňského ročníku – Sokol Spořice.

            Utkání jsem přítomen osobně nebyl, ale zprostředkuju Vám Martinovi dojmy bezprostředně po zápase.

            Spořice nás uvítaly s tím, že to budem mít těžký, pač ani Jihlava u nich nevyhrála. Toho jsme se nelekli! Perňajs vlezl na plán a s přehledem vyhrál o kolek. Poslední tři hody v jeho podání byly 9, 6 a 3 a bylo jasno. J Míra pak sice prohrál o dvě kuželky, ale Koldyš vlétl na plány a domácího Háka smetl. 527:467 hovoří dost jasně. Semiš na konci hrál se starým Lukšíkem a naopak on teď dostával do řepy. Před poslední dorážkou už jsme měli k dobru jen 19 kuželek. Nebyl by to ale Semiš, aby něco nevymyslel. Zahrál skvělou dorážku a jasně ukázal, jak se vyhrávají zápasy. Doslova jsme urvali výhru 4:2 a sebevědomím domácím notně srazili hřebínek, což ostatně dlouhodobě potřebovali. Odveta nás čeká tuto sobotu…

Lukáš

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.